Storm bouwt eerste subsidievrij windpark van België op de terreinen van ArcelorMittal in Gent.

Windpark Haven Gent Fase 3b
15 jun 2021

Op de terreinen van ArcelorMittal in de haven van Gent bouwt Storm de grootste windturbines van België. De werf is vanochtend geopend door Vlaams Minister Zuhal Demir. ArcelorMittal in Gent koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van de windturbines tegen een vaste prijs. Het windpark doet geen beroep op het systeem van groenestroomcertificaten en wordt daarmee het eerste subsidievrije windpark van België.

Vlaams Minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft vanochtend de werf geopend van het nieuwe Storm-windpark op de terreinen van staalbedrijf ArcelorMittal in de haven van Gent. Daar verrijzen tegen eind dit jaar drie windturbines met een rotordiameter van 162m, een tiphoogte tot 230m en een vermogen van 6 MW per turbine. Het gaat om de grootste windturbines van België.

ArcelorMittal Gent koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van het windpark tegen een vaste prijs. Het staalbedrijf verzekert zich zo van een gegarandeerde aanvoer van goedkope en hernieuwbare energie. Storm kan daardoor het windpark subsidievrij realiseren, zonder een beroep te doen op het systeem van groenestroomcertificaten.

Windenergie is de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie geworden. Een MWh aan elektriciteit uit een nieuwe windturbine kost minder dan een MWh aan elektriciteit uit bijvoorbeeld een nieuwe gascentrale, steenkoolcentrale, biomassacentrale of kerncentrale.

Hoe sneller we windturbines kunnen uitrollen, hoe lager de elektriciteitsfactuur van onze gezinnen en hoe sterker de concurrentiepositie van onze bedrijven. Storm is dan ook blij en fier dat we vandaag kunnen beginnen aan de bouw van de grootste windturbines van België, waarmee we de staalfabriek van ArcelorMittal twintig jaar lang zullen voorzien van goedkope energie.

Het subsidievrije Storm-windpark zal jaarlijks meer dan 45.000 MWh aan elektriciteit leveren aan de productiesite van ArcelorMittal in Gent. Dat komt overeen met het equivalent jaarlijks elektriciteitsverbruik van 13.000 gezinnen. Het windpark vermijdt elk jaar de uitstoot van 11.225 ton CO2. De ingebruikname is voorzien voor het voorjaar van 2022.

U vindt de nodige achtergrondinformatie in de Q&A.