Op de Internationale Dag van de Wind heeft Minister Zuhal Demir de werf van windpark Pelt geopend!

Windpark Pelt
15 jun 2020

Hoog bezoek vandaag op de werf van ons windpark in Pelt. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, heeft de werf van het Storm-windpark in Pelt officieel geopend. Het windpark in Pelt zal bestaan uit drie windturbines met een elektrisch vermogen van 4,0 tot 4,5 MW, een rotordiameter van 145m en een tiphoogte van 170m. Het is voor het eerst dat er in Vlaanderen windturbines met dergelijke dimensies worden gebouwd.

Twee van de drie turbines worden gebouwd op terreinen van zinksmelter Nyrstar en naburig bedrijf Velbo. Een groot deel van de groene stroom wordt via het elektriciteitsnet van Nyrstar naar het hoogspanningsnet geleid.

Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen windturbines gebouwd worden zo dicht bij een militaire luchtvaartradar: de radarinstallatie van Kleine Brogel bevindt zich op ongeveer 9 kilometer van het windpark. "We houden eraan het Belgische Leger te danken voor de flexibiliteit die hierbij aan de dag gelegd werd," zegt projectleider Dries Van Hooydonk van Storm. "Dit windpark toont aan dat luchtvaartveiligheid en windenergie perfect kunnen samengaan. We zijn dan ook blij dat we de energieproductie op deze complexe locatie hebben kunnen maximaliseren door het gebruik van de grootste rotoren in Vlaanderen, met een diameter van 145m."

Het windpark in Pelt zal voldoende groene stroom produceren om te voorzien in het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo'n 8.000 gezinnen. Momenteel wordt de bekabeling van de windturbines aangelegd. De bouw van de turbines zelf staat gepland in het voorjaar van 2021. De ingebruikname is voorzien voor de zomer van 2021. Inwoners van de gemeente Pelt en de stad Lommel kregen eind 2019 via de coöperatieve Storm CV de mogelijkheid om te delen in de winsten van de windturbines. In totaal investeerden 341 omwonenden mee in het windpark.