Zes windturbines van Storm en ENGIE in Retie feestelijk ingehuldigd!

Windpark Retie
7 sep 2022

Het Storm-windpark langsheen de E34 in Retie, werd vanmiddag officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en het gemeentebestuur van Retie. Ook de naburige drie windturbines die collega windpark-ontwikkelaar ENGIE bouwde, werden mee ingehuldigd.

Omwonenden en coöperanten van Storm waren uitgenodigd om de inhuldiging van het windpark in hun buurt mee te komen vieren. De bezoekers konden een kijkje nemen beneden in één van de windturbines en kregen een woordje uitleg over de werking ervan.

Het gaat om het eerste windpark op het grondgebied Retie. De zes windturbines van Storm en ENGIE vormen samen een één groot windpark dat bestaat uit zes windturbines met elk een elektrisch vermogen van 4 MW, een rotordiameter van 136m en een tiphoogte van 180m. Samen produceren ze 61.500 MWh groene energie per jaar, goed om het energieverbruik van 17.500 gezinnen te dekken. Qua vermeden CO₂-uitstoot levert dit bijna 20.000 ton per jaar op, wat overeenkomt met het schrappen van 10.000 dieselwagens uit het verkeer. De windturbines werden in het najaar van 2021 in gebruik genomen.