In oktober 2008 richt Jan Caerts Storm op met een duidelijk doel voor ogen: de energietransitie versnellen. Hij wordt onder meer geïnspireerd door de documentaire "An Inconvenient Truth", een film die de gevolgen van klimaatverandering belicht en mogelijke oplossingen aanbiedt.
Ons verhaal
Het is de energie die we nu al op grote schaal produceren en consumeren.
Storm onderneemt
Vandaag telt Storm 55 operationele windturbines, die samen genoeg duurzame energie produceren om jaarlijks zo'n 140.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien.
Het succes van Storm is mede te danken aan de steun van onze investeringspartners TINC, PMV, Clean Energy Invest, PMF, EPICo, EPICo² en Black Swan.
Storm
diversifieert
Hernieuwbare energie draagt niet alleen bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Door in te zetten op verschillende hernieuwbare energiebronnen, verminderen we onze afhankelijkheid van buitenlandse energie, verhogen we de stabiliteit van onze energievoorziening en versterken we onze energiezekerheid.
Naast windenergie investeert Storm in diverse duurzame energieoplossingen zoals grootschalige batterijparken en snellaadstations voor elektrische wagens.
Storm kijkt verder
Zo blijven we een aantrekkelijke bestemming voor energie-intensieve industrieën, wat helpt om productie en werkgelegenheid lokaal te houden – een belangrijke stimulans voor onze economische welvaart. België heeft te veel in huis om de boot te missen.
Storm is als ontwikkelaar en exploitant van hernieuwbare energieprojecten vastberaden om een duurzame toekomst te creëren. En dat doen we aan een zo laag mogelijke maatschappelijke kost.
Storm werkt samen
Na een periode van intensief vooronderzoek dient Storm in juni 2009 zijn eerste vergunningsaanvraag in voor een windpark in Vlaanderen. Dit is een sleutelmoment voor Storm en het eerste van vele projecten die volgen.
Vanaf 2009 kan Storm rekenen op de steun van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.
Storm dient steeds meer vergunningsaanvragen in, hoog tijd voor uitbreiding dus. In januari 2010 sluiten de eerste nieuwe collega’s zich aan bij het bedrijf.
In oktober 2010 ontvangt Storm zijn eerste bouwvergunning. De werkzaamheden voor Windpark Wachtebeke kunnen nu van start gaan.
In de winter van 2011 begint Storm met de constructie van zijn allereerste windpark in Wachtebeke. De volledige realisatie van het windpark zal één jaar in beslag nemen.
Toen was hernieuwbare energie goed voor een bescheiden 5% van de Vlaamse energiemarkt. Vandaag is dat aandeel meer dan verdubbeld tot boven de 10%.
In november 2012 wordt het eerste windpark van Storm in Wachtebeke in gebruik genomen. Hiermee start Storm officieel met de opwekking van hernieuwbare energie. De twee windturbines, elk met een vermogen van 2,5 MW, genereren jaarlijks voldoende elektriciteit om ongeveer 3.700 huishoudens van stroom te voorzien.
Storm hecht tijdens de bouw van windparken veel belang aan open communicatie en lokale participatie. In 2013 krijgen omwonenden via de coöperatieve vennootschap Storm CV voor het eerst de kans om mee te participeren. In totaal investeren 506 omwonenden in windpark Wachtebeke en Wielsbeke, de eerste windparken van Storm, waardoor ze direct bijdragen aan de productie van hernieuwbare energie.
In 2013 treden TINC en Clean Energy Invest toe als investeerders, naast de bestaande steun van PMV.
Na Wachtebeke zijn nu ook windparken Wielsbeke, Westerlo en Maasmechelen operationeel. Het totale geïnstalleerde vermogen stijgt zo naar 20 MW. Opgeteld voorziet Storm nu bijna 14.000 gezinnen van hernieuwbare energie.
Storm zet grote stappen vooruit. In 2015 neemt Storm windparken in Genk, Meer, Dilsen-Stokkem en Geel in gebruik. Het windpark in Meer, toen het hoogste van België, wordt officieel ingehuldigd door Viceminister-President van de Vlaamse Regering Annemie Turtelboom.
In datzelfde jaar deelt Storm CV voor het eerst dividend uit aan zijn coöperanten. 1.037 leden ontvangen een rendement van 5% op hun investering, een mooi dividendpercentage dat door de jaren heen stabiel is gebleven.
In 2015 komt ook Black Swan aan boord als investeringspartner van Storm.
In de Haven van Gent gaan spaden in de grond voor de eerste constructiefase van het windpark op de terreinen van ArcelorMittal. Ook in Desselgem wordt in 2016 een nieuw windpark operationeel.
Elk nieuw project brengt een golf van coöperanten met zich mee. Door deze uitbreidingen telt Storm CV in 2016 meer dan 1.500 coöperanten die samen investeren in de toekomst van hernieuwbare energie.
Het windpark Haven Gent op de terreinen van ArcelorMittal is met zijn 11 windturbines het grootste en meest indrukwekkende project van Storm. De realisatie van dit windpark vond plaats in drie fases. In 2017 wordt de eerste fase officieel ingehuldigd, in het bijzijn van de Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Bart Tommelein.
In hetzelfde jaar wordt ook in Lokeren een nieuw Storm-windpark operationeel, uitgerust met vier windturbines.
In maart 2018 breidt Storm zijn werkterrein uit door voor het eerst vergunningsaanvragen voor windparken in Wallonië in te dienen.
Ondertussen blijft het bedrijf verder groeien in Vlaanderen, met de officiële opening van de windparken Minderhout en Zandvliet.
Een jaar na het indienen van de aanvraag, ontvangt Storm de vergunning voor zijn eerste windpark in Courrière, Wallonië. De voorbereidingen voor financiering en bouw kunnen van start gaan.
Tegelijkertijd breidt Storm in Vlaanderen verder uit. In 2019 worden drie windturbines in Melsele operationeel en gaat de tweede fase van windpark Haven Gent van start.
Met de ingebruikname van windparken in Pelt, Retie en Meer Zuid blijft Storm CV groeien. De windturbines in Pelt en Retie worden feestelijk geopend door Vlaams Minister Zuhal Demir.
Meer dan 3.000 lokale bewoners investeren nu in de Storm-windprojecten, een prachtige blijk van vertrouwen in deze duurzame energieoplossingen.
In 2022 neemt Storm een recordaantal windturbines in gebruik. Vlaams Minister Matthias Diependaele huldigt de derde fase in van het eerste subsidievrije windpark van België in de Haven van Gent. Ook nieuwe windparken in Berlare, Zoersel, Geraardsbergen en bij Honda in Gent brengen het totaal op 52 turbines, genoeg om 120.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Vanaf 2022 kijkt Storm verder dan windenergie. Met de eerste vergunningen voor batterijprojecten in Ruien en Genk zet het bedrijf wederom een belangrijke stap richting duurzame energieoplossingen.
In 2023 vervangt Storm zijn eerste windturbines in Wachtebeke door nieuwe, krachtige modellen. Dit project is het eerste repowering-initiatief van Storm. De oude turbines worden gedemonteerd en verkocht, waarna ze in Oekraïne een nieuw leven krijgen. Daar zullen ze nog vele jaren een belangrijke rol spelen in de energietransitie.
Ook in Wallonië valt er wat te vieren: het eerste Storm-windpark over de taalgrens wordt in gebruik genomen. De drie windturbines in Courrière wekken gezamenlijk genoeg hernieuwbare energie op om ongeveer 7.200 huishoudens van stroom te voorzien.
Storm breidt haar horizon verder uit en lanceert samen met Q8 het eerste netwerk van full-service snellaadstations in België. En we geven gas: in de zomer van 2024 openen de eerste vier snellaadstations in Waasmunster, Aalter, Beringen en Kampenhout. De start van een nieuw tijdperk vol hernieuwbare energie is een feit.