Het eerste subsidievrije windpark in België is operationeel!

Windpark Haven Gent Fase 3b
13 jun 2022

Op 14 juni nam Vlaams Minister Matthias Diependaele het nieuwe Storm-windpark op de terreinen van ArcelorMittal Belgium in de haven van Gent in gebruik. Hij deed dit in aanwezigheid van heel wat coöperanten, medewerkers en sympathisanten van Storm en ArcelorMittal Belgium.

Het is het eerste operationele subsidievrije windpark in ons land. Het windpark bestaat uit drie windturbines met een rotordiameter van 162m, een tiphoogte tot 230m en een vermogen van 6 MW per turbine. Het gaat om de grootste windturbines van België.

Het windpark doet geen beroep op het systeem van groenestroomcertificaten. ArcelorMittal Belgium koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van het windpark tegen een vaste prijs. Ze verzekeren zich zo van een gegarandeerde aanvoer van goedkope en hernieuwbare energie.

Windenergie is de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie in België. Een MWh aan elektriciteit uit een nieuwe windturbine kost minder dan een MWh aan elektriciteit uit bijvoorbeeld een nieuwe gascentrale, steenkoolcentrale, biomassacentrale of kerncentrale.

We werden voor de ingebruikname geassisteerd door Storm, het zoontje van een medewerker van ArcelorMittal die elke dag voorbij de windturbines passeert onderweg naar school. Zijn mama had ons enkele maanden geleden een mailtje gestuurd om te zeggen dat Storm echt super gefascineerd is door de windturbines die zijn naam dragen. Het leek ons dus wel erg fijn om kleine Storm uit te nodigen voor de inhuldiging en peter te maken van het windpark.

Storm is super trots op zijn nieuwe windpark!